Premiér: Rozvoju spolupráce medzi SR a Azerbajdžanom nič nebráni

07.05.2024 Celý región

Baku 7. mája (TASR) - Rozvoju vzájomného obchodu medzi Slovenskom a Azerbajdžanom, ktorý je v súčasnosti veľmi nízky na úrovni iba 79 miliónov eur, nič nebráni. Veľký potenciál je v oblasti energetiky, zbrojárstva, ale aj ďalšej vzájomnej spolupráce firiem z obidvoch krajín. Uviedol to v utorok po stretnutí s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). Pri tejto príležitosti pozval azerbajdžanského prezidenta na návštevu Slovenskej republiky.

"Myšlienka dovozu plynu z Azerbajdžanu cez kontaktný bod na rusko-ukrajinskej hranici, s využitím ukrajinskej infraštruktúry a potom slovenskej infraštruktúry v objeme až do 20 miliárd metrov kubických, musí byť pre každého zaujímavá,"
zhodnotil Fico. Slovensko bude podľa neho rešpektovať férové ceny za dovoz tohto zemného plynu. Zároveň avizoval, že SR v tejto súvislosti vytvorí pozitívnu atmosféru na európskej úrovni, aby "nikto okolo toho zase nešpekuloval". Projekt môže byť podľa neho prospešný pre Slovensko, okolité krajiny, Azerbajdžan aj pre Ukrajinu, ktorá bude poskytovať tranzit tohto plynu.

Fico ocenil aj spoluprácu, ktorá sa rozbieha v oblasti zbrojárstva. "Myšlienka spoločných podnikov na území Azerbajdžanu je myšlienka, ktorá musí byť atraktívna pre každého. Dokonca sme zašli ďalej do určitých detailov. U nás je garanciou minister obrany, podpredseda vlády Robert Kaliňák, ktorý dáva obrovskú energiu do podpory zbrojárskeho priemyslu na Slovensku a určite urobí všetko pre to, aby táto iniciatíva bola úspešná aj mimo hraníc Slovenskej republiky," priblížil slovenský premiér. Spomenul aj možnú spoluprácu pri výstavbe malých letísk či tzv. inteligentnej dediny.

Slovensko chce byť podľa Fica "mostom" medzi Európskou úniou a Azerbajdžanom a ponúknuť EÚ objektívne informácie o situácii v krajine, ktorú označil podobne ako SR za štát so suverénnou zahraničnou politikou, pri rešpektovaní pravidiel medzinárodného práva. "Máme svoju vlastnú skúsenosť, my zdieľame vašu skúsenosť a budem viesť našu diplomaciu, budem viesť aj poslancov slovenského parlamentu v zahraničnom výbore, aby pohľad na všetky udalosti, ktoré sú spojené s vašou krajinou, bol maximálne objektívny," doplnil slovenský premiér.

V súvislosti so stretnutím na najvyššej úrovni podpísali v Baku predstavitelia obidvoch krajín viaceré dokumenty. Išlo o Spoločnú deklaráciu o vytvorení strategického partnerstva medzi SR a Azerbajdžanom, Dohodu o spolupráci v oblasti obrany či Memorandum o porozumení o vojensko-technickej spolupráci.

Slovenský premiér je v Azerbajdžane od pondelka (6. 5.) na oficiálnej návšteve, do vlasti sa vracia v utorok večer. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu do krajiny mimo EÚ, ktorej cieľom je podpora slovenskej ekonomiky a rozvoj bilaterálnych vzťahov so štátmi, ktoré majú vysoký ekonomický potenciál. Súčasťou delegácie sú aj ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD), minister zahraničných vecí Juraj Blanár, minister obrany Robert Kaliňák (obidvaja Smer-SD), ako aj misia slovenských podnikateľov z rôznych oblastí.
 

Vyberte región